Με την αγορά να αναμένει την εφαρμογή της τριετούς αναστολής του ΦΠΑ 24% σε ακίνητα με οικοδομική άδεια από 1/1/2006, το ζητούμενο είναι οι πωλητές- εργολάβοι οικοδομών να μην καρπωθούν τον φόρο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές πώλησης, με το απόθεμα των απούλητων ιδιοκτησιών να τοποθετείται σε περίπου 100.000.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας GLP Values, Γιώργος Λίτσας, η «αναστολή του ΦΠΑ καθιστά ομοιόμορφη την αγορά ακινήτων και παύει να τιμωρείται ο developer που βρίσκεται αντιμέτωπος με σειρά γραφειοκρατικών εμποδίων”.

Όπως έχει σημειώσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, η αναστολή επιβολής ΦΠΑ 24% για όλα τα νέα ακίνητα αποτελεί χρήσιμο και αναγκαίο μέτρο για την αναθέρμανση της οικονομίας και την άμεση δυναμική επανεκκίνηση του κατασκευαστικού κλάδου, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανέγερση κατοικιών. «Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι προϊόν τεκμηριωμένων προτάσεων, οι οποίες σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση σε συνεργασία με την αγορά και το ΤΕΕ. Το μέτρο, έτσι όπως ανακοινώθηκε, έχει πραγματικό αντίκρισμα σε όλη την κοινωνία και την οικονομία και όχι μόνο σε ένα μικρό μέρος της”, αναφέρει ο ίδιος.

Δεν αποκλείεται να ξαναρχίσει και η ανοικοδόμηση με τη μέθοδο της αντιπαροχής, που φθίνει τις τελευταίες δεκαετίες, καθότι οι κατασκευαστές προτιμούν πλέον να αγοράζουν το οικόπεδο αντί να κτίζουν με αντιπαροχή», σημειώνει ο Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος.

Η θεσμοθέτηση του ΦΠΑ το 2005 επί Γιώργου Αλογοσκούφη είχε στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής τόσο στον ΦΠΑ όσο και στο εισόδημα. Ωστόσο, τελικά, λόγω και της κρίσης το μέτρο λειτούργησε σαν τορπίλη για την αγορά ακινήτων. Ενδεικτικά, την πενταετία 2003-2007, στην Ελλάδα το µερίδιο των επενδύσεων σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ανερχόταν κατά μέσο όρο σε 10%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Ωστόσο, από το 2007, δεύτερο έτος εφαρμογής του ΦΠΑ στα νεόδμητα, κι έπειτα οι επενδύσεις σε κατοικίες άρχισαν να μειώνονται για να φθάσουν στο 3,9% του ΑΕΠ το 2011 και να κατρακυλήσουν στο 0,6% του ΑΕΠ το 2017.

Αναπτυξιακά οφέλη

Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή του ΦΠΑ 24%, σε συνδυασμό με τη δρομολογούμενη παροχή έκπτωσης έως και 40% στις δαπάνες για ανακατασκευή των κτιρίων, εκτιμάται ότι θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των οικοδομικών αδειών. Εξάλλου, σε σενάριο για μείωση του ΦΠΑ στο 11%, που είχε «τρέξει” παλαιότερα το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), σταδιακά, σε ορίζοντα τριετίας:

– το Δημόσιο θα έχει επιπρόσθετα έσοδα από φορολογία από 18 εκατ. ευρώ έως 72 εκατ. ευρώ,

– η αξία του ΑΕΠ θα ενισχυθεί έως 265.000.000 ευρώ,

– οι επιπρόσθετες θέσεις εργασίας θα αυξηθούν από 912 σε 3.650.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα οφέλη θα είναι μεγαλύτερα, λόγω του μηδενισμού του ΦΠΑ, ενώ ενδέχεται να μειωθούν οι τιμές και στα παλαιότερα ακίνητα, πριν από το 2006.

Συντάκτης: Δημήτρης Δελεβέγκος

Πηγή: intrustrealestate.gr